Inhoudelijk aanbod

Ons inhoudelijk aanbod

Draag samen met je vereniging, organisatie, geloofsgemeenschap of vrienden en familie onze solidariteitsoproep uit.

Zet ons thema op jullie agenda en maak het bespreekbaar.

Hoe meer mensen weten en vinden dat armoede een groot onrecht is, hoe sterker ons signaal is.

Basisvorming

Een educatieve medewerker van Welzijnszorg en een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting nemen jou mee in de wereld van armoede en armoedebestrijding. We staan stil bij oorzaken en kloven, bij het armoedeweb (de binnenkant en de buitenkant), bij wat je zelf kan doen en wat de overheid zou moeten doen. Theoretische kaders worden aangereikt en krijgen door de interactie met de ervaringsdeskundige en de educatief medewerker een reëel gezicht.

Meer info en aanvragen

Inleefweek Armoede

Wil je graag stilstaan bij het thema armoede maar het toch eens anders aanpakken? Dan is de Inleefweek Armoede iets voor jullie! De deelnemers aan een inleefweek gaan de uitdaging aan om 1 week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft. €60 voor een volwassen persoon en €20 voor een kind. Zo ervaar je aan den lijve hoe het voelt om in armoede te leven.

Meer info

Inleefatelier Iedereen gelijk in de wijk

Welzijnszorg ontwikkelde samen met Studio Globo een inleefatelier over armoede voor groepen volwassenen in Hasselt (10-20 deelnemers). Tijdens het spel kruip je in de huid van iemand uit de buurt. Je beleeft allerlei situaties die mensen in armoede dagelijks meemaken. Zo voel je zelf aan hoe complex de armoedeproblematiek is. Na het spel praten we na over onze ervaringen. 

Meer info

Educatief spel 'Weg uit dat web'

Met het spel brengen we het thema armoede binnen in de groep. Het zorgt ervoor dat de deelnemers zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe het tot sociale uitsluiting kan leiden. Want iedereen die leeft in een kwetsbare situatie, leeft niet enkel in armoede, maar wil er graag bij horen, met zijn eigen dromen en fantasieën. Via deze speelse methodiek maken de deelnemers kennis met leefomstandigheden van verschillende gezinnen en de levensdomeinen van het armoedeweb. 

Speldoos waarmee je zelfstandig aan de slag kan.

Bestel in de webshop

Armoedewandeling

Organiseer zelf een wandeling in jouw buurt. Met een uitgewerkt draaiboek vind je vast zeven interessante stopplaatsen. Daar kan je de deelnemers meenemen in het verhaal van het web van de armoede aan de hand van affiches uit de voorbije campagnes van Welzijnszorg. De inhoud is voldoende divers zodat je zelf kan kiezen hoe zwaar of hoe luchtig jouw wandeling wordt.

Voor het secundair onderwijs bestaat een aparte Buurtwandeling. Je kan ze als smaakmaker gratis downloaden op de educatieve site https://www.ikbenpola.be/ 

Meer info   

Stuur een mail naar wandelingen@welzijnszorg.be om het draaiboek aan te vragen

Webinar op woensdag met Welzijnszorg

In de coronaperiode boden we met de "Webinars op woensdag" een boeiende mix aan: mensen in armoedesituaties vertelden zelf over hun ervaringen, experten lichtten de achtergrond toe en wij focusten op de strijd tegen armoede. 

Opnames en presentaties van de voorbije webinars, vind je bij ons KENNIS-aanbod. 

Ik zoek een webinar

Willen jullie graag iets organiseren maar weet je niet waar je moet beginnen?

Onze regionale collega’s denken graag mee na over de mogelijkheden.

Contacteer jouw regionale medewerker