Inleefweek Armoede

Wat is dat?

Wil je graag stilstaan bij het thema armoede maar het toch eens anders aanpakken? Dan is de Inleefweek Armoede misschien wel iets voor jou! De deelnemers aan een Inleefweek Armoede gaan de uitdading aan om één week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft. Dat komt neer op 60 euro voor een volwassen persoon en 20 euro voor een kind. Zo ervaar je aan den lijve hoe het voelt om in armoede te leven.

Zelf organiseren?

Zelf organiseren?

Welzijnszorg ontwikkelde hiervoor een pakket. In deze doos vinden jullie alles wat jullie nodig hebben voor de organisatie van een Inleefweek Armoede voor 18 gezinnen. Meer info over de aanpak en kostprijs vind je in deze flyer. Heb je bijkomende vragen? Stuur ons een mail.

Meedoen?

Meedoen? 

Je engageert je om één week te leven met een beperkt budget (afhankelijk van je gezinssituatie), 60 euro voor een volwassen persoon en 20 euro voor een kind. Met dit budget betaal je voeding, ontspanning, brandstof en alle (onverwachte) kosten die je tijdens de week zal tegenkomen. Je houdt je ook aan enkele leefregels. Je komt naar een intake- en een slotmoment, die ervoor zorgen dat je helemaal ondergedompeld wordt in het thema armoede en je ervaring nog intenser maken. Deze activiteiten gaan meestal ’s avonds door. Hieronder vind je een overzicht van de geplande Inleefweken.

Organisator?

Organisator?

De regionale educatieve collega zal je met raad en daad bijstaan bij het organiseren van de Inleefweek Armoede. Je kan ook bij hem/haar terecht voor extra methodieken en materialen. 

Inleefweken die op de agenda staan

Postcode Gemeente Start- en
einddatum
Organisator
+ meer info
2870
2880
2890
Puurs 
Bornem
Sint-Amands
21/09/2019 
- 27/09/2109
Welzijnsschakel De Schakel i.s.m.
Puurs-Sint-Amands en Bornem 

(enkel op uitnodiging)
  ATM 21/09/2019 - 28/09/2019 CM Antwerpen - Turnhout - Mechelen (enkel voor personeel)
3600 Genk 11/10/2019 - 18/10/2019 Stad Genk 
3010 Kessel-Lo 5/10/2019 - 11/10/2019 CM Leuven (enkel voor personeel)
    5/11/2019-12/11/2019 CM Limburg (enkel voor personeel)

Inleefboek Armoede

Dit is een boek over armoede. Maar anders dan je verwacht. Lees, kijk en snuister zoals je wil en leer mensen kennen die in armoede leven, geleefd hebben of deelnamen aan een Inleefweek Armoede. Het zal je niet meer loslaten

“Meer dan anders wordt het een week van wikken en wegen. We houden rekeningen bij, lopen tellend door de supermarkt, schrappen een ijsje, stellen het bezoek aan de tandarts uit, eten goedkoop, fietsen naar het werk, zijn blij met de eitjes van onze kippen. Het constante gepuzzel, het steeds weer keuzes moeten maken, inbinden op dingen die we belangrijk vinden, honderd keer neen zeggen tegen onze kinderen, we worden er niet bepaald vrolijker van. ‘Mama, je vertelt toch niemand dat we arm zijn, hé?’ vraagt de jongste als we uitleggen dat de verjaardagstraktatie op school deze week niet in het budget past. We ronden de week af in het rood. Rood, de kleur van liefde, van verlegenheid, van schaamte.”

Citaat uit: Over het leven, Acco - Welzijnszorg

Koop het boek hier