Inleefatelier

We denken soms wel te ‘weten’ hoe complex armoede kan zijn... Maar toch is het anders als je wordt uitgedaagd om in iemand anders schoenen te staan! Al is het maar voor even, het is een ervaring die bijblijft en je ogen opent. 

Inleven is spelen en leren

De deelnemers lopen rond in de “wijk” en maken kennis met de buurtbewoners. Deelnemers kiezen een van de personages uit en komen meer te weten over zijn/haar levensverhaal. Tijdens het spel kruip je in de rol van een pakjesbezorger, een alleenstaande mama, de wijkwerker die er voor zorgt dat iedereen terecht kan in het buurthuis …

Het spel ontwikkelt zich en de wijk begint te leven. In het buurthuis worden koffies gezet en praatjes gemaakt, maar dan komt er een melding van het stadsbestuur dat er concrete plannen zijn voor het pleintje in het midden van de wijk.. Een wijkvergadering wordt georganiseerd, maar is iedereen mee?

Wat is een inleefatelier?

Tijdens het spel spelen de deelnemers een rol. Om het zo realistisch mogelijk te maken zijn deze rollen gebaseerd op personages uit de buurt waar het inleefatelier gevestigd is. Deelnemers aan het inleefspel beleven allerlei situaties die mensen in armoede dagelijks meemaken. Zo voelen ze zelf aan hoe complex de armoedeproblematiek is.

Na het spel volgt een nabespreking. Alle deelnemers reflecteren over hun rol en hun ervaringen worden verder uitgediept en gekaderd samen met een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Hoe komt het dat armoede zo snel een vicieuze cirkel wordt? Hoe kunnen wij zelf een verschil maken?

Praktisch

Het inleefatelier is bedoeld voor volwassenen die de leefwereld van mensen in armoedesituaties beter wil leren kennen en begrijpen. We richten ons naar lokale verenigingen, personeelsploegen van professionele organisaties, schoolteams en lokale besturen maar ook naar groepen van mensen in armoedesituaties.

 • Doelgroep: Volwassenen
 • Duur: 3u
 • Aantal deelnemers: minimum 10 – maximum 20
 • Locatie: Studio Globo Hasselt, Schoolstraat 40, 3500 Hasselt
 • Kostprijs 
  • Social profit: € 350 + BTW = € 423,5 
  • Profit of overheidsdienst: € 650 + BTW = € 786,5 
  • Lokale vrijwilligersorganisaties: € 150 all-in

Meer weten? Contacteer Inge: Inge.koekelkoren@welzijnszorg.be of 02 213 04 11

Samenwerking met Studio Globo

Studio Globo ontwikkelde samen met Welzijnszorg het scenario voor een inleefspel voor volwassenen. We geloven sterk in de inleefmethodiek als methode om duurzame verandering te brengen. Hoewel we wel denken te ‘weten’ hoe complex armoede kan zijn is het toch anders als je zelf uitgedaagd wordt om in de schoenen van iemand anders te gaan staan, al is het maar voor even gedurende een spel. Het zorgt er ook voor dat wat je leert je beter bijblijft.

Maak kennis met Studio Globo

Ervaringsverhaal van het inleefatelier

Eind december 2022 organiseerde Welzijnszorg in het kader van de Warmste Week samen met Studio Globo een aantal open inleefateliers in Hasselt.  Liesbeth Corvers van CCV Hasselt nam deel en koppelde haar ervaringsverhaal aan haar eigen actie tegen armoede.

Lees haar warme en beklijvende verhaal