Plaats maken voor ouders en kinderen om samen te kunnen zijn

Vzw Onze Kinderen uit Rumbeke is een erkende organisatie vanuit de Bijzondere Jeugdzorg. Ze begeleiden in Midden- en Zuid West-Vlaanderen 186 gezinnen waar er moeilijkheden zijn rond de veiligheid en de ontwikkeling van de kinderen.

“De laatste jaren merken we in onze leefgroepen (van 3 jaar tot 14 jaar) dat de huisvestingsproblematiek bij de ouders een groot probleem vormt om kinderen terug naar huis te laten keren of om gezinscontacten mogelijk te maken.

We hebben intensief samengewerkt met de lokale huisvestingsdiensten om hier een antwoord op te geven maar er zijn gewoon te weinig gezinswoningen beschikbaar in onze regio.”

“14 van onze kinderen kunnen niet naar huis terugkeren en zijn genoodzaakt om dag in dag uit in de leefgroep te blijven omdat de ouders geen gepaste woning hebben.”

“Toch willen we de kinderen en ouders verder ondersteunen in het contact met elkaar en we zijn experimenteel gestart met een ‘contexthuis’.

Daar kunnen ouders enkele uren met hun kinderen samen zijn, ze kunnen er koken met/voor de kinderen, ze kunnen er spelen en tv kijken. Dit is een belangrijke voorbereiding op de bezoeken thuis wanneer er een woning beschikbaar is.

Het zelfvertrouwen van de ouders wordt vergroot en de hulpverlening krijgt ook, samen met de ouders, een concreter zicht welke mogelijkheden er nog kunnen versterkt worden.

En vooral, kinderen en ouders krijgen het fundamenteel recht om gezin te kunnen vormen!”

Greta Bulckaert, Onze Kinderen Vzw 

Meer info en contactgegevens