Nieuwjaarsboodschappen 2022

Zoals de traditie het wil, hoort er na een officiële lancering ook een officieel slot aan een campagne.  

Samen met mensen van Welzijnsschakels Het Open Poortje in Lummen, Karibu in Anzegem, Stapje in de wereld in Aarschot en dagopvang ’t Vlot in Antwerpen schreven we nieuwjaarsboodschappen voor enkele politici en de minister van Wonen, Matthias Diependaele.  

In de boodschappen vragen we om werk te maken van het recht op wonen. Elk vanuit de eigen ervaring, persoonlijk of vanuit de organisatie, hebben we speerpunten uitgelicht.

Alle boodschappen werden opgenomen en bezorgd aan de parlementsleden. We hopen snel op reactie. Je kan de filmpjes hieronder bekijken.

 Nieuwjaarsboodschappen

 

 

Van Marina

Mevrouw Mercedes Van Volcem, parlementslid van Open VLD kreeg een boodschap van Marina waar ze het belang van sociaal wonen aantoont.

Marina woont al 30 jaar in een sociale woning, die woning heeft haar stabiliteit en woonzekerheid geschonken. Hierdoor had ze toch altijd een dak boven haar hoofd, ook in de periode toen ze de boeken moest toe doen als zelfstandige. “Door de sociale woning heb ik mijn dochter kunnen laten studeren.” 

 

 

Van Niek

Mevrouw Katja Verheyen, parlementslid van N-VA kreeg een boodschap van Niek, coördinator van ’t Vlot, een dagopvang voor straatbewoners in Antwerpen.

Niek benadrukt het belang van aangepaste woonoplossingen en meer maatwerk. Ze roept op om mee te zorgen “dat het recht op een menswaardig leven, het recht op een huis en een thuis voor iedereen kan waar worden. Met respect voor mensen hun keuzes en het levenspad dat mensen al hebben bewandeld.”  

 

Van Linda

Mevrouw Joke Schauvliege, parlementslid van CD&V, kreeg een boodschap van Linda.

Linda woont in een woning via een sociaal verhuurkantoor. Ze staat ook al 10 jaar op de wachtlijst van een sociale woning, dat zou beter voor haar zijn, dan zou ze minder huur betalen omwille van haar lage invaliditeitsuitkering. Linda gelooft dat co-housing een oplossing zou kunnen zijn. “Ik ben zelf wel voorstander van co-housing, samen wonen met verschillende mensen. Dat is ook goed voor het sociaal contact. Maar dat is niet toegankelijk voor mensen met een uitkering. Daar zou de politiek zeker iets aan moeten doen.” 

 

Van Joke aan Linda

Het antwoord van mevrouw Joke Schauvliege aan Linda.

 

 

 

Van Manu 

Mevrouw An Moerenhout, parlementslid van Groen, kreeg een boodschap van Manu.

Manu huurt op de privé en betaalt bijna 900 euro voor haar woning. Ze zou eigenlijk graag een woning willen kopen, maar weet niet goed wat de voorwaarden zijn voor sociale koop en sociale leningen. “Ik vind ook een klein huisje, misschien wel een oplossing voor mij. Dan koop je een bouwgrond en een klein huisje kost minder dan bijvoorbeeld de verbouwing van een huis waar veel kosten aan zijn. Maar ik weet niet of het wel mag om zoiets te bouwen, je ziet dat niet veel.” 

 

 

Van An aan Manu

Het antwoord van Mevrouw An Moerenhout aan Manu.

 

Van Mawule en Marjan

Meneer Kurt De Loor, parlementslid van sp.a kreeg een boodschap van Marjan en Mawule van Welzijnsschakel Karibu. Karibu helpt erkende vluchtelingen om een woning te vinden.

Mawule vertelt hoe belangrijk het is om hulp te krijgen, want het is moeilijk om een weg te vinden in de papiermolen. Marjan vulde aan: “Als vrijwilligers bieden we graag steun aan nieuwkomers. Maar het is ook heel jammer dat wij onze tijd moeten steken in het zoeken naar woningen en administratie. Het is toch de plicht van de overheid om te zorgen dat iedereen, en dus ook erkende vluchtelingen, goed en betaalbaar kunnen wonen.”  

 

 

Van Kurt aan Mawule en Marjan

Het antwoord van meneer Kurt De Loor aan Mawule en Marjan.

Van Welzijnszorg 

Meneer Matthias Diependaele (N-VA) is Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, en kreeg een boodschap van ons allemaal.

We hopen dat 2022 het jaar van de verandering is en van de kentering. Dat de stijging van het aantal sociale woningen ongekende hoogten kent, en dat we discriminatie en uitsluiting eindelijk tegengaan.

Er wachten ons een heleboel uitdagingen om de kwaliteit van de woningen te verbeteren en de betaalbaarheid te garanderen. Maar met de nodige wilskracht en overtuiging moet dat zeker lukken.

 

 

 

 

Lees hier alle nieuwjaarsbrieven

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Welzijnszorg aan minister Matthias Diependaele

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Welzijnszorg aan minister Matthias Diependaele

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Marjan en Mawule aan meneer Kurt De Loor

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Marjan en Mawule aan meneer Kurt De Loor

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Manu aan mevrouw An Moerenhout

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Manu aan mevrouw An Moerenhout

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Niek aan mevrouw Katja Verheyen

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Niek aan mevrouw Katja Verheyen

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Linda aan mevrouw Joke Schauvliege

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Linda aan mevrouw Joke Schauvliege

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Marina aan mevrouw Mercedes Van Volcem

De nieuwjaarsboodschap 2022 van Marina aan mevrouw Mercedes Van Volcem

Slot campagne

Twee jaar lang werkte we rond het thema wonen. Een fundament voor ieders leven. We sluiten nu onze campagne af. Maar dat wil niet zeggen dat we niet verder blijven werken aan de strijd voor het recht op wonen. We blijven voor en achter de schermen werken, in overleg met andere organisaties. En we blijven ons inzetten ook via de juridische weg, via het initiatief Woonzaak, waar we een procedure zijn opgestart bij het Europees comité voor de sociale rechten.