Jaarverslag 2023

Je kan hier ons jaarverslag van 2023 lezen. Een jaar met twee campagnes 'Tag de toekomst van de jeugd' en 'De strijd tegen armoede winnen we samen', heel wat vormingen, de verdere ontwikkeling van het inleefatelier en heel wat politiserende bewegingsacties. We hopen dat je er hier met plezier over leest.

Financiën

financieel

 

81% van de middelen gaan naar de missie van de organisatie; 19% zijn overheadkosten

Fiscale attesten in '23: 7 816. Nieuwe schenkers in '23: 775.

Welzijnszorg vzw onderschrijft de Ethische Code van Ethische Fondsenwerving vzw.

 

EF logo
Donorinfo publiceert duidelijke, objectieve en gedetailleerde informatie over goede doelen, waaronder Welzijnszorg vzw en hun cijfers. donorinfo

 

 

Welzijnszorg ondersteunt armoedeorganisaties

In 2023 gaf Welzijnszorg financiële steun aan 106 projecten. Het merendeel van hen kreeg een goedkeuring en steun via het zogenaamde regionale budget. Er zijn de laureaat en genomineerden van de Prijs Armoede Uitsluiten, waarover elders meer.

We ondersteunden een drietal organisaties voor het inwinnen van deskundig advies met een adviestoelage en aan acht organisaties konden we via een externe samenwerking grotere investeringssteun toezeggen.

Maar ondersteunen is meer dan geld geven. Daarvan zijn we ons heel erg bewust. Daarom ook dat we doorheen de jaren het Welzijnszorglabel ontwikkelden, met een nieuwsbrief startten, adviestoelagen blijven geven, enz.

Matthias Gevaert (stagiair bestuurskunde UGent) onderzocht in 2023 bij 114 armoede-initiatieven op welke gebieden zij ondersteuning zouden willen. Zo kregen we de ondersteuningsnoden van deze organisaties in beeld, kregen we feedback op de initiatieven die Welzijnszorg nu al neemt en weten we waar er verschillen zitten tussen ‘oude’ en ‘jonge’ organisaties. Nu we weten waar er ruimte is voor verbetering, kunnen we  met resultaten van het onderzoek aan de slag.

 

  regionale spreiding projecten  welke organisaties kregen steun

Filantropie en partnerschappen

Welzijnszorg wordt gedragen door zijn schenkers, community, trouwe achterban…

Dankzij jouw steun en die van vele anderen, kunnen wij ons noodzakelijke werk doen, blijven strijden tegen het onrecht dat armoede is.

Welzijnszorg en zijn achterban is een mooi voorbeeld van de Ubuntu filosofie, ik ben omdat wij zijn. Zo voelen wij dat ook. 71%  van onze inkomsten komt van  jouw steun via schenkingen klein of groot, jouw testament of ongelooflijke inzet als vrijwilliger en actievoerder.

Daarom hebben wij het afgelopen jaar de geefvraag op verschillende manieren gesteld want mensen geven vooral omdat iemand het hen vraagt. In onze vraag naar jou houden we graag rekening met jouw communicatievoorkeuren.

Zo hebben we In 2024 vooral ingezet op het verstevigen van onze  relatie door brieven te schrijven, telefonische contacten te leggen en jou uit te nodigen op bijeenkomsten. We hebben hier aandacht voor onze gemeenschappelijke waarden en het ethische kader om zo in alle acties die we ondernemen rekening te houden met wat jij wilt.

Campagne & communicatie

In 2023 voerden we twee heel verschillende campagnes. De Armoede Uitsluiten campagne in de lente. Kleurrijk en vrolijk, want we willen de jongeren en hun leerkansen in de kijker zetten met ‘Tag de toekomst van de jeugd’. We legden vijf straffe getuigenissen vast, van Hayck, Iryna, Peter, Kevyn en Tamara & Nadia. 
En daarnaast stelden de vijf genomineerden zich ook nog voor, allemaal met interviewster Frances Lefebure. Frances interviewde iedereen op een oude schoolbank. Die filmpjes lieten we los op sociale media en we koppelden er ook een steunvraag aan vast. Want intussen had kunstenaar Lindert Steegen de oude schoolbank van de interviews stevig onder handen genomen en er een mooi kunstwerk van gemaakt dat we mochten veilen. Uiteindelijk ging de schoolbank naar het orthoagogisch centrum St. Gregorius in Gentbrugge, waar hij een prachtige plek krijgt, niet alleen in de ruimte maar de schoolbank speelt ook een centrale rol in een nieuw armoedeproject. 

In het najaar warmden de vrijwilligers zich op voor de eindejaarscampagne Samen Tegen Armoede. Met de verkiezingen in het vooruitzicht vonden we het nodig om eens een algemene campagne te voeren voor een beter armoedebeleid. Met de slogan ‘schouder aan schouder’ wilden we laten zien dat er veel mogelijk is in onze maatschappij, als we maar solidair zijn met elkaar. In de TV spot trad Nancy naar voren met de uitspraak: ‘armoede is niet onze schuld’. Daar hoorden natuurlijk heel wat sterke persoonlijke getuigenissen bij. Johan vertelde als theatermaker bij een sociaal-artistiek project wat hij om zich heen ziet, Helena vertelde over haar project om mensen de weg naar werk te helpen vinden, Magda vergeleek als vrijwilligster armoede vroeger en nu, en Nancy vertelde uit eigen ervaring wat het tekort aan inkomen met haar doet. Heel krachtig!  We sloten af met een foto-actie die we bij de minister van armoedebestrijding brachten, om te tonen dat er wel degelijk draagvlak is om armoede aan te pakken.

Doorheen het jaar communiceren we natuurlijk ook: met het jaarverslag, met ons schenkersmagazine W-info, met ons maandelijks e-zine, met live-events, mailings, artikels, advertenties en sociale media posts. Dank aan alle lezers, kijkers, sponsors, schenkers, lopers, soepkokers, lopers en anders-geëngageerden.  We strijden samen tegen armoede, tot het niet meer nodig is.

 

Prijs Armoede Uitsluiten 2023: Tag de toekomst van de jeugd

Het onderwijs speelt een absoluut cruciale rol als het gaat over kansen geven aan kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. We moeten echter vaststellen dat het Vlaamse onderwijs te weinig die motor van gelijkheid is, en soms niet alleen de ongelijkheid tussen kinderen met een hoge en lage sociaal-economische positie bestendig maar zelf verscherpt.

Welzijnszorg-voorzitter Marc Justaert: "Investeren in gelijke kansen in het onderwijs zou een absolute beleidsprioriteit moeten zijn. Dat zien we vandaag te weinig. Gelukkig steken vele organisaties actief de handen uit de mouwen om te werken aan gelijke kansen. Deze organisaties wilden we met deze Prijs in de kijker zetten."

Uit de 35 organisaties die zich kandidaat stelden, koos de jury één laureaat en 4 genomineerden. Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris, reikte op 1 juni de Prijs uit aan ’t Lampeke uit Leuven.

Werkgroep Diversiteit en Kansenbevordering van de Sint-Pietersschool in Mechelen, Welzijnsschakel Integraal uit Brugge, vzw Recht op in Hoboken, en het LeOnhuis in Hasselt, de vier andere genomineerden, dragen elk op hun unieke wijze bij aan het creëren van gelijke onderwijskansen.

Politiek werk

Woonzaak

Welzijnszorg engageerde zich ook in 2023 om volop voor de Woonzaak te gaan. Een sociaal-rechtvaardig woonbeleid is zo cruciaal in de strijd tegen armoede. Het is hoopgevend dat meer dan 60 middenveldorganisaties zich ondertussen al achter de Woonzaak hebben geschaard. Hoogtepunten dit jaar waren de Housing Action Day op 26 maart en de sensibiliseringsactie tijdens de Gentse Feesten. Ondertussen maken we ons in 2024 op voor de uitspraak van het Europees Comité van de sociale rechten.

Decenniumdoelen: duurzame samenwerking

Decenniumdoelen is een ideaal samenwerkingsplatform om onze politieke doelen mee helpen te bereiken. In 2023 organiseerden de partners verschillende toekomsttafels om ideeën en visies onderling uit te wisselen. Dit voorbereidende werk werd omgezet in een memorandum, de twaalf werken. In september konden we ook weer samen een armoedebarometer presenteren. De armoedebarometer kan altijd rekenen op veel persbelangstelling. Door cijfers te combineren met gedeelde analyses hopen we een impact te hebben op beleidsmakers.

Richting verkiezingen

In 2023 moest het voorbereidende werk gebeuren voor het belangrijke verkiezingsjaar 2024. Met de campagne ‘de strijd tegen armoede winnen we samen’ wilden we een luide oproep doen voor een meer structurele aanpak van armoede, met meer investeringen in ons sociaal systeem, in (publieke) diensten en in mensen. Om dit concreet te maken, stelden we ook 25 concrete beleidsvoorstellen op. Deze bezorgden we aan relevante (toekomstige) beleidsmakers.

Voor de lokale verkiezingen werken we samen binnen het samenwerkingsverband Ieders Stem Telt. Het wegvallen van de opkomstplicht zorgt voor de lokale verkiezingen voor een heleboel nieuwe uitdagingen. Als armoedeorganisatie vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, zo geïnformeerd mogelijk hun stem uitbrengen. Daar willen wij actief aan bijdragen.

Campagne

Signaaldagen in Roeselare, Gent, Mechelen en Hasselt. Een campagne over verschillende domeinen, dat wil zeggen, heel veel stof tot discussie. Het succes van de signaaldagen toont dat heel veel mensen met armoede-ervaring graag hun mening willen geven en mee willen nadenken over oplossingen. Het is een enorme meerwaarde om ons politiek inhoudelijk campagnewerk zo vorm te kunnen geven. De signaaldagen zijn mogelijk omwille van de inzet en engagement van Welzijnsschakels, lokale projecten en uiteraard alle individuele deelnemers.

Leren over armoede

Weet jij wat armoede is? Wat armoede met je doet? Weet jij waarom er überhaupt mensen in armoede leven in ons land?

Op jullie vraag verzorgt Welzijnszorg overal in het land een basisvorming van enkele uren met cijfers, inzichten over hoe armoede ontstaat en aangepakt kan worden, en vooral de beleving van mensen in armoedesituaties. Dit aanbod is een introductie, naast onze diepergravende inleefweken en speelsere inleefateliers.

In 2023 gingen we aan de slag bij een lokaal bestuur, in netwerkorganisaties, en in opleidingen voor toekomstige leerkrachten, zorgverleners, sociaal werk en kerkelijk verantwoordelijken. Een langerlopend aanbod voor de kringwinkels in Vlaanderen sloten we nog af met een laatste sessie.

Onderwijs

Actie voeren in het onderwijs

Wanneer kinderen en jongeren leren over armoede, willen ze er ook graag ‘iets aan doen’. In 2023 konden we heel wat scholen warm maken om in beweging te komen en zich in te zetten voor een van onze acties.  Ze organiseerden een Soep op de stoepactie, maakten een Schouder aan schouderfoto, of Zetten hun benen in en lieten zich sponsoren t.v.v. Welzijnszorg.

Wikken en wegen

2023 was een overgangsjaar voor het materiaal voor het basisonderwijs. We werken al tientallen jaren een uitgebreide handleiding uit met lesmateriaal om drie à vier weken te werken met Robby en het campagnethema van dat jaar. We kregen signalen dat dit veel te veel is en zetten ons lesmateriaal flink op dieet. Kort en krachtig en voor minder dan de helft van de prijs. Maar heel wat leerkrachten vonden het aanbod te beperkt. We wikken en wegen en zoeken een nieuw evenwicht voor ons lesmateriaal voor 2024. Tipje van de sluier: Klaas Verplancke en Kolet Janssen doen zeker weer mee!

Inleefweken en Inleefatelier

Inleefatelier armoede ‘Iedereen gelijk in de wijk’ breidt uit

Het inleefatelier ‘Iedereen gelijk in de wijk’, dat we 2022 ontwikkelden samen met Studio Globo Hasselt kende in 2023 een mooie evolutie. Ook in Roeselare werd er dit jaar hard gewerkt aan een scenario voor volwassenen. Waar we in Hasselt de wijk Runkst introkken, verkenden ze in Roeselare de stationsbuurt. De medewerkers kwamen terug met een heleboel interessante verhalen.

In Hasselt kwamen we in de zomer samen voor een gezellige ontbijtontmoeting met iedereen die meewerkte aan het inleefatelier. Nadien starten we met de opnames van een podcast. Vanaf het najaar van 2024 zal je de verhalen van de personages in het inleefatelier niet enkel kunnen lezen maar ook kunnen beluisteren.

We ontvingen ook verschillende enthousiaste groepen die armoede willen aanpakken in hun organisatie.  Onder andere de wijkwerkers van stad Hasselt, collega’s van IN-Z en Familiehulp en verschillende groepen studenten speelden het inleefspel en gingen geïnspireerd naar huis.

Inleefweken

We merken dat het organiseren van een inleefweek armoede voor een aantal initiatiefnemers een jaarlijkse gewoonte wordt. We bereiken ook mensen die verder af staan van de armoedeproblematiek. Sofie, mama van 2 kinderen, vat hun inleefweek zo samen: “Ik, maar ook mijn gezin, zijn bij deze nog eens met de neus op de feiten geduwd. Zo moeten leven is niet leuk. Armoede is iets dat iedereen kan overkomen.”

Interculturele solidariteit

Welzijnszorg toont de kracht van diversiteit

Diversiteit en inclusie staan vandaag hoog op de agenda van Welzijnszorg. Het kan ook niet anders. We leven in een superdiverse samenleving. Onze overtuiging is dan ook dat je pas kan begrijpen wat er in de samenleving speelt als je eigen organisatie daar een afspiegeling van is. Een plek waar mens-zijn wordt gezien, ongeacht fysieke beperking, cultuur, levensbeschouwing, gender of identiteit. De strijd tegen armoede voeren we samen. Daar tellen mensen met een divers etnisch culturele afkomst ook bij. In onze campagne herverdelen deden we dit in de vorm van een symbolisch actie, schouder aan schouder. Een groep vrouwen met een migratieachtergrond doet mee met ons. Zij tonen dat ze de strijd tegen armoede samen willen aangaan ongeacht wat je huidskleur is, vanwaar je komt, waar je in gelooft of hoe je eruit ziet.  Doe jij ook mee?!

Echte verhalen: Nejma’s story

We geloven erin dat meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid mensen vooruit helpt. Kracht en hoop geeft. Zo nodigden we Nejma Taibi uit op het startmoment in Malle afgelopen jaar. Vrijwilligster en ervaringsdeskundige bij Senzo vzw uit, haar verhaal luidt aldus:

Ik zet men hart en ziel in voor de kwetsbare mensen ongeacht of het nu om een beperking gaat of een andere kwetsbare situatie.  Ik draag graag mijn steentje daar waarnodig bij in de maatschappij en geef pijnpunten door om veranderingen  te kunnen doorvoeren. Kortom, een spreekbuis zijn. Dit geeft me elke dag energie en zuurstof. Mijn boodschap is geef nooit op in het leven, wees creatief in welke situatie je u ook bevindt. Er is altijd hoop als wij de handen in mekaar slaan. Samen staan we steviger in onze schoenen om het verschil te kunnen maken. Samen bouwen we méér op.

Inspiratie

Laat beelden spreken

De weken voor Kerstmis maken we het graag gezellig. Heel wat scholen, instellingen en parochies willen ook via hun advents- of kerstversiering aandacht geven aan Welzijnszorg. Een mooi en aantrekkelijk aangekleed lokaal of onthaal biedt immers kansen om voorbijgangers even te doen stilstaan bij de campagne van Welzijnszorg. Het campagnebeeld van mensen die schouder aan schouder staan, bood heel wat mogelijkheden om onze oproep tot solidariteit creatief in beeld te brengen.

Vrijwilligers Paula en Hilde ontwierpen een zestal adventskransen: groot en klein, eerder klassiek of een beetje moderner, voor handige Harry’s of voor beginnende knutselaars. Een mooie bron van inspiratie die we dankbaar gedeeld hebben met onze vrijwilligers.