't Vlot in coronatijden

Hilde Geurts is medewerker bij Welzijnszorg, en verantwoordelijke voor de regio Brussel-Halle-Vilvoorde.

Sinds de ingang van de coronamaatregelen mag ik me, zoals zovelen, niet meer verplaatsen. Ik doe mijn Welzijnszorgwerk dus vanuit mijn kleine studio in Antwerpen. 

Gelukkig kan ik me ook nuttig maken bij ’t Vlot, een dagopvang voor daklozen. 't Vlot is ontstaan in 2003 vanuit straatpastoraat, en is gehuisvest boven de kapel van de Heilig Hartkerk in Antwerpen. 

De vaste vrijwilligers zijn allemaal 65-plussers: als kwetsbare groep kunnen zij voorlopig niet meer de handen uit de mouwen steken.

Omdat de knusse huiskamer van 't Vlot te klein is om de sociale afstand te respecteren, mogen we de werking verderzetten in de grote Heilig Hartkerk. 

Extra ruimte

De Heilig Hartkerk is een ruimte die elke bezoeker in een sfeer van sacraliteit brengt. Gelovig, andersgelovig of ongelovig, hoopvol of wanhopig gestemd,... Het gebouw omarmt en geeft plaats aan mensen onderweg. 

Ik zorg het bewaren van de sociale afstand bij het handen wassen, wat plaatsneemt in een kleine WC-ruimte. Daarnaast mag ik luisteren, en luisteren en luisteren, … Soms mag ik luisteren naar schrijnende verhalen. Maar ook naar mooie, échte solidariteitsverhalen. 

Iemand vertelt over zijn zaak die failliet ging. Een andere bezoeker vertelt over hoe hij uit Iran vluchtte, uit schrik voor het regime. 

Er klinkt het verhaal van de dakloze man die in een put viel, en de ex-dakloze die hem eruit haalde. Van de dakloze man die in de nachtopvang slaapt, en zich grote zorgen maakt over de erg verkleumde parkeergarageslaper.

Van de man zonder wettig verblijf: zijn informele circuit is weggevallen, en hij maakt zich meer dan ooit zorgen over de toekomst. 

Ademruimte

Er worden versgebakken koekjes gebracht. En doosjes met porties pasta. Een vrijwilligster die in haar kot moet blijven, schrijft ons een meer dan bemoedigende brief. 

Er is een man die alle kaarsen in de kerk wil aansteken. Het lijkt wel een smeekbede om iedereen, maar dan ook iedereen, in het licht te zetten. Een aangrijpende, open kerk. 

Even wat ademruimte in een wereld die velen de adem ontneemt.

Hilde, regiomedewerker Brussel-Halle-Vilvoorde