‘t Café van Bond Zonder Naam, Antwerpen

“’t Cafe is open voor daklozen, thuislozen en iedereen die het minder breed heeft maar bovenal is iedereen welkom, ook als men niet ‘arm’ is en men zich wil verbinden met de rest van de samenleving.” 

‘t Cafe is een project van de Bond Zonder Naam (Sociaal vzw) en richt zich op dak- en thuislozen en iedereen die het minder breed heeft. Ze bieden een warme en veilige plek aan waarbinnen mensen, hoe anders ook, erkenning, kansen en steun krijgen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen verbinden met andere mensen en met de samenleving.

Een grote troef zijn de activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. De gasten kunnen meemaken en mee beleven wat voor anderen heel gewoon lijkt. Dat zal de armoede en dak- en thuisloosheid niet onmiddellijk structureel aanpakken maar het maakt het misschien draaglijker en geeft eerst wat rust om te bekomen van 'de zotte morgen'.

Een bericht van een (ondertussen ex-dakloze) bezoeker: "In de jaren dat ik zelf dakloos ben geweest, besef ik meer en meer hoe veel geluk ik heb gehad, dat ik eindelijk na 5 jaar op straat te hebben geleefd dat wereldje voorgoed vaarwel heb mogen zeggen! Ik herinner me het nog goed dat we afgelopen jaar in april naar de Ardennen zijn geweest. Wat heb ik daar van genoten! Ik leefde helemaal op. Even weg uit de dagelijkse sleur van miserie en ellende. 

Respect en nogmaals een diepe buiging zijn de enige woorden die ik kan uitspreken naar mensen en organisaties zoals BZN die toch proberen de dagelijkse sleur van de daklozen iets dragelijker te maken, al zullen jullie de problemen niet kunnen oplossen. Dank jullie wel.”