Onverwachte duo’s

Alhambra heeft een jeugdwerking in Kuregem, een van de armste wijken van Brussel. In de sociale woningblokken zitten jongeren en senioren vaak op elkaars lip. De coronatijd heeft dit nog scherper naar voor gebracht. Jongeren hebben nood aan ruimte, maken veel lawaai en dragen niet altijd consequent een mondmasker. Ouderen hebben een nog groter isolement en kijken met argusogen naar wat de jongeren allemaal doen.

In dit project krijgen een 20-tal  jongeren een opleiding over de mogelijkheden van een tablet die nuttig zijn voor senioren en ze leren een aantal kneepjes om les te geven. Daarna worden er groepjes gevormd waarbij één jongere aan één senior lesgeeft.

Daarna krijgen de senioren een tablet te leen zodat ze concreet kunnen toepassen wat ze geleerd hebben. Zo krijgen ze de troeven in handen om hun sociaal isolement (een beetje) te doorbreken. Elk duo houdt regelmatige online contact met mekaar en ze maken samen een digitale story over wat dit project met hen deed.

“We verwachten erg veel van dit project. Natuurlijk willen we de digitale vaardigheden bij jongeren en senioren opkrikken, maar we vinden het ook belangrijk dat beide groepen meer voeling krijgen met mekaar.  Door de jongeren in de rol van lesgever te plaatsen, werken we ook aan hun zelfbeeld.”
Veronique De Leener, bestuurder bij Alhambra