ZNA en GZA Ziekenhuizen onderschrijven engagementsverklaring met Welzijnszorg

23/03/2023

Donderdag 23 maart ondertekenden de vertegenwoordigers van ZAS- netwerk (het netwerk van ZNA en GZA ziekenhuizen in Antwerpen) en Welzijnszorg de engagementsverklaring in het kader van de campagne “Allemaal digitaal?!” Twaalf organisaties ondertekenden de afgelopen maanden ook al de engagementsverklaring: ACV, CM, Solidaris, VDK Bank, Chirojeugd Vlaanderen, Avansa Limburg, Demos vzw/VRIJUIT, Bizon vzw, Okra, Orbit vzw, Studio Globo en ATD Vierde Wereld.

Digipunten in twee ziekenhuizen

Met hun ondertekening engageren de ZNA en GZA ziekenhuizen zich om in de eigen werking steeds oog te hebben voor mogelijke digitale uitsluiting en oplossingen te zoeken voor negatieve effecten van de digitalisering van hun dienstverlening.

De ziekenhuizen nemen de aandacht voor digitale uitsluiting serieus. Zo hebben ze bij de opstart van het zorgportaal aandacht voor digitale drempels en blijven telefonische afspraken mogelijk.

In februari werd ook gestart met een digipunt in twee ziekenhuis. Elke donderdagnamiddag is er een digi-helper aanwezig. Het digipunt staat open voor alle digitale vragen, en is er voor patiënten maar even zeer voor bezoekers. Door het digipunt ook fysiek in de inkomhal te plaatsen, hopen ze de  drempel te verlagen om digitale vragen te stellen.

Samen tegen digitale uitsluiting

Met de ondertekening van de ziekenhuizen zijn er nu 13 organisaties die de engagementsverklaring ondertekenden.

Welzijnszorg werkt met engagementsverklaringen om het gesprek binnen organisaties op gang te brengen. De digitalisering treft alle domein van ons leven. We zetten ons in om het maatschappelijk bewustzijn over de risico’s van digitale ongelijkheid te vergroten. Alleen zo kunnen we digitale uitsluiting tegengaan.

 

Als organisatie ook geïnteresseerd in het ondertekenen van een engagementsverklaring?

Neem contact op met Annabel Cardoen , annabel.cardoen@welzijnszorg.be 0473/905440

Praktische informatie over de digipunten

  • Het digipunt in ZNA Middelheim is open op donderdagvoormiddag van 9 tot 12 uur in de inkomhal.
  • In GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius is dat donderdagnamiddag in de inkomhal van 13.30 tot 16.30 uur.
  • De hulp en begeleiding in een digipunt zijn gratis.

De digipunten zijn opgezet in samenwerking met de digibank Antwerpen