Vrijwilliger, jij schittert altijd!

02/12/2021

Op 5 december 2021 vieren we de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Het thema is Samen blijven schitteren. De vrijwilligers bleken immers een lichtpuntje in een donkere crisistijd. Ze doen boodschappen voor wie in quarantaine moet. Ze blijven actief in hun verenigingen ondanks allerlei coronamaatregelen en beperkingen. Ze omarmen veranderingen zoals digitale communicatiekanalen. Kortom: samen blijven ze schitteren. 

An is één van de schitterende vrijwilligers van Welzijnszorg. Ze is al jaren vrijwilliger in de regionale bewegingsgroep in Antwerpen: “We denken regionaal mee na over de lijnen van Welzijnszorg en wat er in de regio te gebeuren staat. Ik ben ook vrijwilliger bij Broederlijk Delen, omdat ik het belangrijk vind om ook iets te doen rond armoede over de hele wereld. Ook op andere plekken ben ik vrijwilliger, zoals bij Recht-Op, een vereniging waar armen het woord nemen.” 

Vrijwilligerswerk is voor An een en-en-verhaal: “Het is een keuze omdat ik dan vrienden en kennissen ontmoet, dat is altijd gezellig. Daarnaast is de maatschappelijke lijn ook belangrijk, iets kunnen betekenen voor de gemeenschap. De regionale bewegingsgroep van Welzijnszorg is daar een goed voorbeeld van. Dat is een gezellige groep mensen vanuit verschillende invalshoeken en samen mogen we mee nadenken over de startbijeenkomsten of de campagne bijvoorbeeld. Evengoed gaan we achteraf ook eens iets drinken.” 

Armoedebestrijding is een belangrijk thema voor An: “Ik vind dat we allen, en natuurlijk zit mijn geloof daar voor een stukje in, het recht hebben op een goed leven. Het is niet mijn verdienste dat ik een dak boven het hoofd heb, want ik ben toevallig geboren in een goed nest op een goede plek en ik heb enkele talenten waar ik iets mee kan doen. Dat is een godsgeschenk. Het is daarom dat we alle vooroordelen over armoede ABSOLUUT de wereld moeten uithelpen. Vandaar dat ik mij op z’n minst wil inzetten op die plekken waar dingen mislopen.” 

In deze tijd van mondmaskers, afstand houden, telewerken, online vergaderingen, maatregelen… zijn er gelukkig nog duizenden vrijwilligers, zoals An die zich vol enthousiasme inzetten in de strijd tegen armoede. Deze vrijwilligers staan er altijd, zoals de sterrenhemel ook altijd schijnt. Ze zijn onze lichtpunten, altijd en overal, in gewone, in zware tijden. Ze schitteren onopvallend, behalve voor wie hen ziet. Bedankt voor jouw inzet, vrijwilliger!