D’Broej Centrum West krijgt Prijs Armoede Uitsluiten

08/06/2022

Centrum West is een deelwerking van D’Broej vzw en werkt met kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie binnen de ‘arme sikkel’ van Brussel.

Ze hebben oog voor kinderen en jongeren voor wie een vrijetijdsaanbod allesbehalve vanzelfsprekend is, omdat het niet gekend of niet betaalbaar is.

Recht op vrije tijd en ontspanning

Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg: “De focus van de Prijs dit jaar is het recht op vrije tijd en ontspanning. Kwaliteitsvolle vrije tijd in ieders bereik brengen, is investeren in het welzijn van mensen. Volgens onderzoek nemen mensen in armoede minder deel aan het georganiseerd vrijetijd – en cultuuraanbod omwille van financiële en andere drempels.” 

Welzijnszorg ontving voor deze Prijs Armoede Uitsluiten 45 kandidaatstellingen uit heel Vlaanderen en Brussel. 45 schitterende initiatieven die vrije tijd, cultuur, jeugdwerk en het verenigingsleven, sport, vakantie, de samenleving toegankelijker maken. 

De jury nomineerde vijf organisaties voor de Prijs Armoede Uitsluiten, naast D’Broej Centrum West, gaat het om Tumult vzw, jeugdwerkorganisatie, Mechelse vereniging De Keeting, pionier van de Rap Op Stap-kantoren Horizont vzw en Les Gazelles de Bruxelles, een sociale sportvereniging.

Deze organisaties proberen actief drempels weg te werken, door zelf een vrijetijdsaanbod te creëren en door samen te werken met beleid en andere aanbieders. 

PAU 2022 - banner laureaat

Laureaat Centrum West

Centrum West zet in op zinvolle vrijetijdsbesteding, lichamelijk en geestelijk welzijn, en het signaleren van de noden en problemen van hun publiek aan het beleid. Ze hameren erop dat de behoeften van hun publiek structureel aangepakt moeten worden.

Ze schudden lokale en regionale overheden wakker en geven signalen hoe belangrijk vrijetijdsbesteding is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren en voor de samenleving. 

“Er is duidelijk een grote behoefte, dat zien we aan de vele inschrijvingen en wachtlijsten. Alleen kunnen we die behoefte ook niet invullen. Kinderen en jongeren in een jeugdwerking een plaats geven, is hen een toekomst aanbieden en ze weghalen van gevaren op straat door hen in hen kracht te zetten,” vertelt Rudy Raes, coördinator van Centrum West.

Meer investeren in kinderen en jongeren

De jury van Welzijnszorg prijst Centrum West omwille van hun holistische kijk op kinderen en jongeren, waarvoor ze een heel divers aanbod presenteren: creatieve ateliers, duurzame, originele activiteiten, sport, pedagogische en ontspannende uitstappen, en een ruim zomeraanbod (kampen en speelweken).

Met het geldbedrag van € 20.000 dat bij de Prijs hoort, hoopt Welzijnszorg Centrum West te kunnen ondersteunen in de ambitie om verder uit te breiden naar andere Brusselse gemeenten. 

“Deze Prijs krijgen is een boost voor ons werk en een aanmoediging om ons in nieuwe buurten te vestigen via outreach en met een kwaliteitsvol aanbod. Het versterkt ook het politiek signaal om meer te investeren in kinderen en jongeren in arme buurten,” besluit Raes. 

Welzijnszorg wil met deze prijsuitreiking het recht op vrije tijd voor iedereen onder de aandacht brengen. 

Tijdens de prijsuitreiking op 9 juni werden de genomineerden voorgesteld, gevolgd door een reflectie door deskundigen Inge Van de Walle (OP/TIL), Jeroen Marijsse (Iedereen Verdient Vakantie), Lore Van Dongen (De Ambrassade) en Pieter Smets (Demos).

De Prijs werd uitgereikt door Vlaams minister Benjamin Dalle. De laureaat ontvangt van Welzijnszorg een prijs van € 20.000 en het bronzen beeld ‘De Levensloop’ van Piet Van den Hende en Caroline Mathys. 

Lees het campagnedossier