Betonne Jeugd wint 25ste Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

28/05/2024

Dit jaar bekroont Welzijnszorg organisaties die zich inzetten voor de rechten van dak- en thuisloze mensen. Vijf organisaties werden genomineerd voor de Prijs Armoede Uitsluiten, waaronder Betonne Jeugd uit Antwerpen, die uiteindelijk de prijs in ontvangst mocht nemen.

“Iedereen heeft recht op een huis en thuis. Dak- en thuisloosheid is een grove schending van het recht op wonen. De problematiek is veel groter dan mensen denken, bijna 20.000 mensen in Vlaanderen hebben een onstabiele woonsituatie,” zegt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg vzw.

De genomineerden, Oranjehuis uit Heule (Kortrijk), het Brughuis uit Leuven, Mondiale Werken Regio Lier, ’t Vlot en Betonne Jeugd uit Antwerpen, weerspiegelen de diversiteit in aanpak en doelgroep binnen de problematiek van dak- en thuisloosheid. Door deze organisaties in de kijker te plaatsen, wil Welzijnszorg hun dagelijkse inzet eren en tegelijkertijd een oproep doen aan de overheden om meer werk te maken van de strijd tegen dak- en thuisloosheid.

Betonne Jeugd, een veilige haven voor kwetsbare jongeren

Betonne Jeugd werd in 2003 opgericht om een vrijetijdsaanbod te creëren voor jongeren in generatiearmoede. Vandaag bieden ze activiteiten aan voor jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar in maatschappelijk kwetsbare situaties. Betonne Jeugd biedt een veilige thuisbasis waar jongeren kunnen chillen, voetballen, samen koken en jong zijn. De organisatie bereikt jaarlijks ongeveer 150 jongeren.

Sarah Lampen van Betonne Jeugd vertelt: "Sinds 2018 leggen we een sterke focus op dak- en thuisloze jongeren. We luisteren naar hun signalen en brengen hun stem naar buiten. Ons werk heeft ervoor gezorgd dat deze problematiek nu meer erkend wordt."

Innovatieve aanpak en erkenning

Betonne Jeugd werd als goede praktijk naar voren geschoven op de EU Jeugdconferentie, waar dak- en thuisloosheid een speerpunt was. De organisatie kiest voor een vernieuwende aanpak door vanuit vrije tijd met dak- en thuisloze jongeren aan de slag te gaan. "We bereiken jongeren die niemand anders bereikt en geven hen een stem. Nog belangrijker, we vangen jongeren op voordat ze alle banden met hulpverlening verbreken," aldus Lampen.

Betonne Jeugd blijft de samenleving en de overheid wijzen op hun verantwoordelijkheid om jongeren een veilige en menswaardige omgeving te bieden.

Prijsuitreiking

De prijs, bestaande uit het bronzen beeld “ De Levensloop” en 20.000 euro om te investeren in de eigen werking, werd overhandigd door Hugo Beersmans, woordvoerder van de Woonzaak.

Lees meer over de campagne rond onstabiele woonsituaties en maak kennis met Betonnen Jeugd en de andere genomineerden.