Afsluiten campagne "Wonen: onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!"

02/02/2021

Welzijnszorg vraagt extra maatregelen om kwalitatief wonen betaalbaar te maken

Welzijnszorg vzw voerde de afgelopen maanden campagne met de boodschap “Wonen: onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!”  

De armoedeorganisatie wil daarmee aandacht vragen voor de moeilijke situatie van mensen in armoede op de woonmarkt. Te veel mensen betalen te veel voor een slechte woning. Het huidige woonbeleid biedt geen oplossing.

Welzijnszorg trok daarom met een petitie met meer dan 7000 handtekeningen naar de Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele.

Welzijnszorg wil een woonbeleid waar het recht op wonen voor iedereen gegarandeerd wordt. Naast kwaliteitsverbeteringen en ondersteuning van de private huurmarkt, is een stevige boost in het systeem van sociaal wonen absoluut noodzakelijk.

“We weten allemaal hoe belangrijk een goede woning is. Belangrijk voor je gezinsleven, maar ook voor je mogelijkheden op de jobmarkt en voor je gezondheid. De woonkost voor mensen in armoede neemt een heel grote hap uit het gezinsbudget. Er blijft dan niet genoeg over voor andere basisuitgaven. De beste manier om echt betaalbaar wonen te voorzien is via sociaal wonen,” zegt Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg vzw.

In het kader van de Vlaamse relance koos de minister al terecht voor een extra injectie in sociaal wonen. Ook omdat deze investering de bouwsector ten goede komt. Welzijnszorg verwelkomt deze extra middelen. Maar vraagt tegelijk dat het niet bij deze investering blijft. Er is dringend nood aan 100.000 extra sociale woningen.

Er staan meer dan 150.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Ze hebben een laag inkomen en voldoen aan alle voorwaarden. Maar ze wachten gemiddeld 4 jaar, soms zelf 8 of 10 jaar op een betaalbare sociale woning. Ondertussen huren ze woningen die eigenlijk te duur zijn waardoor ze in schulden terecht komen.

Of ze proberen zich te behelpen door een beroep te doen op vrienden en familie. Een sociale woning is dus niet alleen van belang om armoede te bestrijden, maar ook om nog diepere problemen te vermijden.

Zelfs met deze extra woningen hebben we nog niet alle noden ingelost, maar het zal wel een wezenlijk verschil maken. 100.000 gezinnen die niet langer de moeilijke keuze moeten maken tussen het betalen van de energiefacturen en eten op tafel. 100.000 gezinnen die met deze stabiliteit minder stress zullen ondervinden.

Laat ons dus niet stoppen na deze extra steun voor de bouwsector, maar maak van sociaal wonen de kern van het Vlaamse woonbeleid. De winst voor de economie nemen we er graag bij.
 
Campagnedossier 

Meer informatie over de problemen van mensen in armoede op de woonmarkt en welke oplossingen Welzijnszorg naar voor schuift, kan je lezen in het campagnedossier bij de campagne.

Bekijk de overhandiging van de petitie