Mensen omarmen, is de wereld veranderen

Drempels worden verlaagd wanneer mensen het voor elkaar opnemen. Mensen die zich verbonden weten met anderen, vinden makkelijker de weg en de moed om in het onbekende te stappen. In die verbonden netwerken zetten warme mensen vaak net dat éne stapje meer om mogelijk te maken wat anders onmogelijk zou blijven. We kunnen allemaal het verschil maken voor een ander. Dat is precies wat het peter en meter-project in Lommel helpt mogelijk maken.

Artem, zijn vrouw Kristina en hun 2 kinderen zijn gevlucht van Armenië naar België en kwamen in Lommel terecht. Zij hadden weinig contacten met hun omgeving en leefden in armoede. Artem bleef niet bij de pakken zitten. De kinderen konden naar school. Ze leerden Nederlands. Artem zocht werk. Maar overal werd hij opzij geschoven... geen werk te vinden.

Ze wilden graag hun kinderen laten dopen. Wij vonden twee koppels die bereid waren om peter en meter te worden van de kinderen. Later kwamen er nog twee kinderen bij in het gezin, die elk ook een peter en meter vonden.

Ondertussen is Artem aan het werk en heeft hun eigen huis helemaal gerenoveerd. Onlangs vierde het gezin het vormselfeest van hun tweede dochter en het doopsel van de twee jongsten. Ruim vijftig vrienden, buren, peters en meters vierden mee. Dit gezin wordt nu omringd door hartelijke mensen. Het gaat hen goed. Nu zien wij gelukkige, trotse en gastvrije mensen.

Artem en zijn gezin zijn de trigger geweest om te starten met het peter/meter-project. Ondertussen vonden 38 kinderen en 17 ouderen een peter of meter. 56 Vrijwilligers zijn betrokken bij het peter- of meterschap als meter, peter, als logistieke vrijwilliger of zitten in de stuurgroep, dagelijks bestuur of zijn matcher. De meter/peters zeiden ‘ja’ op de vraag: Wil jij familie worden voor een kind, een jong volwassene of eenzame oudere?