Langer in de gevangenis omdat je geen dak boven je hoofd hebt

In de werking KruisPunt (een deel van Zonnebloem vzw) willen ze een vijftal van hun woningen ter beschikking stellen voor mensen die uit de gevangenis komen en geen huisvesting hebben. Ze combineren dat met een buddy, die de ‘gast’ helpt om te re-integreren. Door menswaardige huisvesting en mensnabije buddywerking geven ze de mensen een échte ‘tweede kans’.  

“Als je in voorarrest zit, kun je buiten op voorwaarden, maar moet je een dak boven je hoofd hebben. Je hebt een domicilie nodig zodat ze weten waar je bent. Dus we hadden de gevangenis eigenlijk al vroeger mogen verlaten, maar moesten wachten tot we iets gevonden hadden.

Inschrijven bij een sociale huisvestingmaatschappij? Telefonisch? Meestal moet je daar persoonlijk aanwezig zijn. Maar bij voorarrest mag je niet buiten de gevangenis. Daarvoor moet je al je straf gehad hebben en veroordeeld zijn en dat waren wij nog niet.

Nog een onmogelijke bocht. Er kwam dan nog de voorwaarde dat wij moesten werken aan ons drugprobleem, waarvoor we ons residentieel moesten laten opnemen. Maar in België kan je niet rechtstreeks vanuit de gevangenis binnengaan. Je moet dus eerst naar huis gaan en dan binnengaan. Maar doordat we geen woonst hadden, konden we dat niet doen.”

"Intussen zijn we twee jaar verder, maar nog altijd via Kruispunt en nog steeds niet op eigen benen. En dat vind ik wel jammer. Maar ondertussen wel in een nieuwe woning. Eerst was er maar een studio. Hoe die eruit zag? Klein! Voor iemand alleen, ça va. Maar voor met twee… Maar toen was dat niet echt een probleem. We waren blij dat we een dak boven ons hoofd hadden. In september 2020 zijn we dan verhuisd van de studio naar een huis in het centrum. Er is wel geen tuin bij. Wel een overdekt stukje. Maar dat heb je veel in Kortrijk. Je kan dus niet echt naar buiten. ’t Is precies een overdekt verandaatje waar je door moet voor de badkamer want die ligt achter de keuken. Maar ’t is daar in orde, zeker meer dan in orde.” 

Getuigenis van Famke, die steun kreeg via KruisPunt

Meer info en contactgegevens