Kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs

Fijn dat je met je klas aan de slag wil met een complex thema zoals armoede. Jordy staat symbool voor alle kleuters in armoede. Zijn verhaal laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin.

Armoede treft één op de vijf jongeren in ons land en sluipt onvermijdelijk ook je klas binnen. Jordy maakt dit bespreekbaar bij de allerjongsten.

Samen Tegen Armoede wil armoede en uitsluiting bespreekbaar maken in de hele basisschool. Het is belangrijk dat kleuters zich bewust worden van wat armoede betekent en hoe armoede voor uitsluiting kan zorgen. Zo leren ze zich inleven in deze voor velen ongekende wereld. De kleuterschool is een ontzettend belangrijk eerste moment om de cirkel rond armoede te doorbreken. Jij als leerkracht kan het verschil maken!

De didactische verwerking bij het verhaal bevat uitgewerkte activiteiten om de bredere problematiek van armoede in de kleuterklas te bespreken en in de kijker te zetten.  Via het verhaal van Jordy en de activiteiten wordt bovendien de leefwereld van alle kinderen de klas binnengebracht. 

 

Jordy zegt AU

(2022)

In dit deel uit de Jordyreeks staat het levensdomein ‘fit en gezond’ uit het armoedeweb centraal. In tien vertelplaten met bijhorende didactische verwerking ontdekken de kleuters hoe Jordy en zijn vriendjes Selma en Radko denken over gezond leven.
Dit lespakket kwam tot stand in samenwerking met Odisee, PXL, Plantijn Artesis, Artevelde en KdG. 

Ontdek hier het themalied en de dekendans (lied + partituur).


NIEUW! Voor de jongste kleuters: Jordy zegt AU AU AU!
Een aangepast verhaal met bijhorende didactische verwerking.

Bestel hier 'Jordy zegt AU' of 'Jordy zegt AU AU AU'

Jordy zoekt geld.

(2021)

In ‘Jordy zoekt geld’ ontdekken de kleuters via tien vertelplaten hoe Jordy en zijn vriendjes denken over geld. De kleuters leren het onderscheid maken tussen de financiële en de emotionele waarde van dingen.
In totaal zijn vijf subthema ’s uitgewerkt, met inkomen als rode draad.  Elk subthema heeft een ruim aanbod aan activiteiten.

Ontdek hier het themaliedje en linken naar bijkomend materiaal bij de handleiding

Bestel hier 'Jordy zoekt geld'

Het huis van Jordy.

(2020)

In 'Het huis van Jordy' maken de kleuters via 10 vertelplaten en een liedje kennis met de woonsituatie van Jordy en zijn vriendjes. Samen met Jordy worden de kleuters verrast door hoe Jordy's mama inventief een minpunt van hun eigen woonst kan wegwerken. 

Ontdek hier het aanvullend materiaal bij de handleiding

Bestel hier 'Het huis van Jordy'

Een echte ridder. Jordy.

(2019)

Het verhaal van Jordy laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Jordy leeft samen met zijn mama en zijn grote broers Ricky en Robby. In de verhalen maak je ook kennis met Selma en Radko, twee klasgenootjes van Jordy, die elk op hun manier te maken krijgen met uitsluiting. 

Bestel hier 'Een echte ridder. Jordy'

SAMEN tegen armoede

Jordy en zijn materiaal is er gekomen door een goede samenwerking met Odisee Hogeschool en PXL Hasselt. Met speciale dank aan Marlies Algoet, Ruth Van Wichelen en nog vele anderen.

Meer info over Odisee

Zit je met concrete vragen
of weet je niet waar te beginnen?

We helpen je graag op weg! 

Stuur ons een mailtje