Jordy

Aan de slag met Jordy

Fijn dat je met je klas aan de slag wil met een complex thema zoals armoede. Het is nodig, want armoede treft één op de vijf jongeren in ons land. Ze sluipt onvermijdelijk ook je klas binnen.

Samen Tegen Armoede wil armoede en uitsluiting bespreekbaar maken in de hele basisschool. Voor kinderen van de lagere school zijn er al jaren de bekende verhalen met bijhorend lesmateriaal over Robby en zijn vrienden. Maar nu is er ook een eerste verhaal en lesmateriaal over Jordy, het kleine broertje van Robby dat op de kleuterschool zit.

Het is goed dat kleuters zich al bewust worden van wat armoede concreet betekent en hoe armoede voor uitsluiting kan zorgen. Zo leren ze zich inleven in de wereld van hun klasgenootjes. En voor kinderen in kwetsbare situaties is het fijn dat ook hun leefwereld in de verhalen aan bod komt.

Didactische map

Jordy staat symbool voor alle kleuters in armoede. Het verhaal van Jordy laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Jordy leeft samen met zijn mama en zijn grote broers Ricky en Robby. Zijn papa, Alex, is afwezig. Jordy’s mama werkt deeltijds als schoonmaakhulp.

Ricky zit op de secundaire school en heeft soms een weekendbaantje om wat bij te verdienen. Hij trekt ook veel op met zijn vrienden. Jordy heeft de beste band met zijn mama en met zijn broer Robby, die naar dezelfde school gaat. In de verhalen maak je ook kennis met Selma en Radko, twee klasgenootjes van Jordy, die elk op hun manier te maken krijgen met uitsluiting. Selma is het jongere zusje van Fatmira uit de Robbyverhalen. Haar ouders zijn Turks en moslim. Ze spreken moeizaam Nederlands. De ouders van Radko zijn gescheiden. Zijn mama is in thuisland Polen hertrouwd. Radko leeft sedert enkele jaren samen met zijn papa in België. Af en toe komen de Poolse grootouders van Radko op bezoek, waardoor hij kan genieten van wat extra verwennerij.

 

Bestel hier jouw handleiding en vertelplaten over 'Ridder Jordy' 

 

Jordy zijn familie

 

Zit je met concrete vragen
of weet je niet waar te beginnen?

Onze verantwoordelijke Onderwijsmaterialen - Kusum Mertens -  is er voor je! 

Stuur Kusum een mail