De Schakel ontvangt de 20e Prijs Armoede Uitsluiten uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Filip

Welzijnszorg reikt voor de 20ste keer de Prijs Armoede Uitsluiten uit. Met de Prijs zetten we elk jaar organisaties in de kijker en belonen hen voor hun inzet. Deze 20ste Prijs bekroont specifiek de volgehouden inzet.

Zes organisaties werden voor deze 20ste Prijs genomineerd voor hun volgehouden inzet in de strijd tegen armoede. Voorzitter Marc Justaert van Welzijnszorg: “De Prijs Armoede uitsluiten viert het engagement dat mensen op nemen. Onze zes genomineerden bereiken allemaal duurzame effecten met hun werking. Ze werken allemaal, van onderuit, aan de basis van het versterken van mensen.”

De jury koos De Schakel uit Puurs als laureaat.  Een Welzijnsschakel en Vereniging waar armen het woord nemen die inzet op duurzame en structurele verbeteringen voor mensen in armoede situaties en dat al 25 jaar. De andere genomineerden waren D'Broej Centrum West vzw (Molenbeek), die een speciale vermelding kreeg van de jury, Domo vzw (Leuven), Art 27 vzw (Heusden-Zolder), Ûze Plekke vzw (Brugge) en vzw De Ruimtevaart (Leuven).

De jury koos met De Schakel voor een organisatie die in een niet-stedelijke, relatief welvarende omgeving werkt aan verbinding, door mensen samen te brengen, door in dialoog te gaan met de lokale overheid, door te sensibiliseren naar de lokale gemeenschap en de bestaande armoede zichtbaar te maken.

Marleen Van den Mooter, vrijwilliger-coördinator van De Schakel, benadrukt  het belang van deze prijs als erkenning voor de volgehouden inzet van alle vrijwilligers en de  themawerker. Kwetsbare mensen evolueren in De Schakel tot vrijwilliger, werken mee in de kringloopwinkel of onthaalruimte, maar wisselen ook ervaringen uit, gaan in gesprek met diensten en beleidsmensen, geven mee vorming over wat het betekent om in armoede te leven en geconfronteerd te worden.

Mensen met én zonder armoede-ervaring  werken in De Schakel samen naar hetzelfde doel: het onrecht dat armoede is bannen uit onze samenleving.

De Schakel  draagt daar een steentje toe bij door

'een luis in de pels te blijven en te blijven wijzen op de structurele maatschappelijke oorzaken van armoede  en door armoede bespreekbaar te maken in een relatief rijke regio, waar men armoede nog al te vaak herleidt tot een individueel probleem.’

Aan de prijs hangt dit jaar een beloning van 20.000 euro vast. Deze financiële stimulans is zeer welkom bij De Schakel en kan helpen om de basiswerking én de structurele werking  tegen armoede en uitsluiting te kunnen blijven voeren.

Als erkenning van het werk van de laureaat, maar ook van alle genomineerden en projecten die Welzijnszorg steunt, overhandigde Zijne Majesteit de Koning het beeld ‘Levensloop’ gemaakt door kunstenaar Piet Vandenhende samen met mensen in armoede.