Anonieme getuigenis

In het kader van de campagnevoorbereidingen gingen we in gesprek met heel wat mensen. Ze vertelden ons boeiende, schrijnende maar ook hoopvolle verhalen. Neem even tijd en lees mee.

Als je officieel bent, krijg je hulp. Als je niet officieel bent, dan krijg je niets. Ik kom uit Irak, de stad Bagdad. Ik vertrok er in 2015 en ben hier nu bijna zes jaar. Er is een strijd tussen Soennieten en Sjiieten in Irak.

Het is niet echt een oorlog, maar meer afrekeningen. Er zijn de milities, zij hebben mijn huis verbrand. In 2018 heb ik eerst het nieuws gekregen dat mijn papa gedood is en daarna dat mijn vriend ook gedood is door de milities. Het is daar niet veilig. Maar dat is moeilijker te bewijzen, een oorlog dat kan je wel bewijzen.

Toen ik naar hier kwam, ben ik vier dagen in een asielcentrum geweest. Achteraf hebben ze mij naar een OCMW gestuurd. Die eerste drie jaar woonde ik in een sociale woning en ik had elke week 66 euro leefloon om te eten, te drinken en het OCMW betaalde alles. Ik vind dat heel mooi en heel menselijk.

In die tijd heb ik mijn best gedaan om Nederlands te leren, om integratie-les te volgen, om contact met Belgische personen te maken, om opleiding te volgen. Ik heb gewerkt bij een telecombedrijf als technieker. Toen werd mijn asielaanvraag afgekeurd.

Als iemand negatief krijgt, dan stoppen al die dingen. Ik had geen woning, ik had niets, geen loon, geen werk. Als ik naar werk zoek, dan moet ik zwart werk doen want ik mag niet werken. Ik mag niets doen. Dan moet je maar op straat gaan leven, je krijgt geen leefloon of hulp meer.

Op dat moment woonde ik altijd ergens anders bij vrienden. Om de paar dagen bij iemand. Ik vind dat onmenselijk. Momenteel moet ik iemand vragen om mij te helpen want dat is mijn leven. Ik ben heel gelukkig dat ik hier mensen gevonden heb, die willen mij echt helpen via werk, met een beetje geld, dan kan ik huur betalen.

Dat is heel lief maar dat doet mij pijn. Ik vind het moeilijk om dat te krijgen of te vragen aan iemand. Want ik ben nog jong en kan werken. Ik heb genoeg energie om alles te doen dus ik vind dat niet leuk. Ik wil echt werken, ik wil een contract en verder leven. Ik heb bijna 5,5 jaar van mijn leven verloren.

Ik zie mijn toekomst heel moeilijk. Maar ik ben een positieve man, dus ik moet sterk blijven. Als mijn leven in orde is, ik zou direct zo werken om geld te verdienen. Ik wil geen loon van iemand zoals van een OCMW of zo. Dan denk ik aan de mensen die echt hulp nodig hebben. Ik wil eigenlijk kansen geven voor die mensen.

Anoniem