Startmoment Heusden-Zolder

Welzijnszorg viert haar 50ste verjaardag. Daarom vieren we feest onder protest! Want na 50 jaar armoedebestrijding hebben we nog steeds veel werk voor de boeg.

Het is een grondrecht om te kunnen leven in menselijke waardigheid. Een recht dat geldt voor iedereen, zonder onderscheid. Om dat recht waar te maken, is er solidariteit nodig.  De solidariteit die de overheid organiseert via belastingen en sociale zekerheid.  Maar ook  de solidariteit tussen mensen onderling. Om onze grote droom waar te maken, een samenleving zonder armoede, hebben we iedereen en alle vormen van solidariteit nodig. Met deze solidariteitscampagne willen we alles wat er al gebeurt erkennen, in de kijker zetten én versterken.

18u30 – 20u45: Solidariteitsfestival

Kom ontdekken wat solidariteit allemaal kan betekenen.  Ons solidariteitsfestival biedt op een interactieve manier informatie en animatie. In een feestelijk decor maak je kennis met de onze partners Chiro, KWB, Okra... en campagneprojecten. Je krijgt tips om zelf aan de slag te gaan en kan campagnematerialen inkijken en bestellen.

Wie wil kan tijdens het festival deelnemen aan korte of lange keuzesessies.  

Lange keuzesessies: 

 • Het belang van (structurele) solidariteit: Hoe ontstaat (structurele)  solidariteit in een samenleving. Welk proces leggen we als samenleving af?  We gebruiken  het ontstaan van de sociale zekerheid als voorbeeld. Daarna vragen we ons af waarom structurele solidariteit zo belangrijk is. Met een aantal stellingen bespreken we hoe er in Vlaanderen en Brussel gekeken wordt naar de sociale zekerheid en de mensen die er gebruik van maken. Als afsluiter denken we samen na op welke manier we het draagvlak voor structurele solidariteit zouden kunnen vergroten.

 • Noodhulp: solidariteit of falend beleid? Ontdek de visie van Welzijnsschakels op noodhulp. Verschillende Welzijnsschakels uiten hun solidariteit door het organiseren van noodhulpinitiatieven. Met praktische of materiële hulp proberen ze de tekorten die mensen in armoede ervaren aan te zuiveren. Hoewel dit vandaag broodnodig is, zorgt dit niet voor een structurele oplossing. Daarom startte Welzijnsschakels in 2016 met een lerend netwerk waar ze  samen met hun groepen op zoek gaan naar manieren om met dit spanningsveld om te gaan.

 • Stilvallen en in beweging komen: De campagne Samen solidair tegen armoede nodigt ons sterk uit om stil te vallen en in beweging te komen. Naar goede gewoonte bieden we hierrond heel wat materialen aan. We stellen ze graag aan je voor, lichten er enkele bijzondere accenten uit en geven concrete kapstokken om zelf aan de slag te gaan.

 • Abrahamhuis zorgt voor een dialoog tussen kerken en godsdiensten. Ze vertellen ons meer over hoe zij interculturele solidariteit beleven.

Korte keuzesessies:

 • Druk affiches met drankkartons.
 • Maak een collage-affiche.
 • Ontdek het Klein Onderhoud van Beweging.net.
 • Maak kennis met de campagneprojecten: Peter- en meterproject & Tandem. 
 • Beluister hartverwarmende vuurverhalen. 

Je kan je programma ter plekke samenstellen.

20u50 – 21u30: Slotspektakel

Hoe ervaren mensen solidariteit? Wat kunnen we doen om solidariteit te versterken? We motiveren je om samen met ons tegen armoede te strijden. Samen maken we het verschil!

Praktisch

 • Woensdag 9 oktober 2019 vanaf 18u30
 • Nieuwe locatie! Sint-Franciscuscollege, Pater Amideuslaan, 3550 Heusden-Zolder

 • Deelname is gratis.
 • Om wachtrijen te vermijden, graag vooraf hier inschrijven. 

Inschrijven

 • Materialen vooraf bekijken en bestellen kan via de webshop en laat het gratis thuis leveren.
 • Wil je een grote bestelling van campagnematerialen meenemen op het startmoment? Speel op zeker en geef je bestelling ten laatste 1 week voor het startmoment door. We zetten het klaar voor jou. Ter plaatste bestellen en meenemen kan zolang de voorraad strekt. 

Meer info?

Neem contact op met je regionale dienst.

Liever een ander startmoment?

Het overzicht van alle startmomenten vind je hier. 

Startmoment Heusden-Zolder