Startmoment Oostmalle

Welzijnszorg viert haar 50ste verjaardag. Daarom vieren we feest onder protest! Want na 50 jaar armoedebestrijding hebben we nog steeds veel werk voor de boeg.

Het is een grondrecht om te kunnen leven in menselijke waardigheid. Een recht dat geldt voor iedereen, zonder onderscheid. Om dat recht waar te maken, is er solidariteit nodig.  De solidariteit die de overheid organiseert via belastingen en sociale zekerheid.  Maar ook  de solidariteit tussen mensen onderling. Om onze grote droom waar te maken, een samenleving zonder armoede, hebben we iedereen en alle vormen van solidariteit nodig. Met deze solidariteitscampagne willen we alles wat er al gebeurt erkennen, in de kijker zetten én versterken.

19u – 20u45: Solidariteitsfestival

Kom ontdekken wat solidariteit allemaal kan betekenen.  Ons solidariteitsfestival biedt op een interactieve manier informatie en animatie. In een feestelijk decor maak je kennis met de verschillende campagnepartners en campagneprojecten. Je krijgt tips om zelf aan de slag te gaan en kan campagnematerialen inkijken en bestellen.

Wie wil kan tijdens het festival deelnemen aan een keuzesessie.  Zin in een inhoudelijke verdieping, een uitwisseling, een  inspirerend gesprek of een enthousiasmerende voorstelling? Jij kiest!

Van 19u10 tot 19u50: 

 • Noodhulp: solidariteit of falend beleid? door Bram Verbiest, Welzijnsschakels vzw
  Ontdek de visie van Welzijnsschakels op noodhulp. Verschillende welzijnsschakels uiten hun solidariteit door het organiseren van noodhulpinitiatieven. Met praktische of materiële hulp proberen ze de tekorten die mensen in armoede ervaren aan te zuiveren. Hoewel dit vandaag broodnodig is, zorgt dit niet voor een structurele oplossing. Daarom startte Welzijnsschakels in 2016 met een lerend netwerk waar ze  samen met hun groepen op zoek gaan naar manieren om met dit spanningsveld om te gaan.​
 • Wat betekent solidariteit in de Christelijke traditie? door Rita Boeren, Attent
  Solidariteit staat centraal in de campagne van Welzijnszorg. Ook in het Christendom krijgt solidariteit een centrale plaats. Maar wat betekent die solidariteit dan juist in de Christelijke traditie?

Van 19u55 tot 20u35:

 • Het belang van (structurele) solidariteit door Koen Trappeniers, Welzijnszorg vzw
  Hoe ontstaat (structurele) solidariteit in een samenleving. Welk proces leggen we als samenleving af? We gebruiken  het ontstaan van de sociale zekerheid als voorbeeld. Daarna vragen we ons af waarom structurele solidariteit zo belangrijk is. Met een aantal stellingen bespreken we hoe er in Vlaanderen en Brussel gekeken wordt naar de sociale zekerheid en de mensen die er gebruik van maken. Als afsluiter denken we samen na op welke manier we het draagvlak voor structurele solidariteit zouden kunnen vergroten.
 • Presentie door Niek Everts, ’t Vlot
  Als er geen concrete hulp of oplossingen voor handen zijn, kan je toch helpen door aanwezig te zijn en te blijven bij mensen. Aan de hand van een verhaal, een stellingenspel… gaan we dieper in op de methodiek van de presentie.  Een methodiek met een individuele én maatschappelijke betekenis. Een methodiek die uitdaagt om je eigen grondhouding ten aanzien van kwetsbare medeburgers te verkennen en je eigen grenzen te trekken en over te gaan.
 • Hoe verbinding maken met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond? door Fatia Bali, Orbit
  Onze samenleving wordt diverser. Vanzelfsprekend is er heel wat solidariteit onder en tussen verschillende gemeenschappen. Fatia gaat in op hoe je (beter) verbinding kan maken met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond.

Je kan je programma ter plekke samenstellen.

20u50 – 21u30: Slotspektakel

Hoe ervaren mensen solidariteit? Wat kunnen we doen om solidariteit te versterken? We motiveren je om samen met ons tegen armoede te strijden. Samen maken we het verschil!

Praktisch

 • Maandag 7 oktober 2019 vanaf 19u
  Provinciaal Vormingscentrum, Smekenstraat 61, 2390 Malle
 • Deelname is gratis.
 • Materialen vooraf bekijken en bestellen kan via de webshop en laat het gratis thuis leveren.
 • . Ter plaatste bestellen en meenemen kan zolang de voorraad strekt. 

Meer info?

Neem contact op met je regionale dienst.

Liever een ander startmoment?

Het overzicht van alle startmomenten vind je hier. 

Startmoment Oostmalle