Startmoment Mechelen

Na  de  campagne  van 2020  weten we dat het recht op wonen vooral een fictief recht is. Het gebrek aan goede, betaalbare woningen maakt dat het drummen is op de woonmarkt. Schaarste betekent  concurrentie en concurrentie zorgt voor uitsluiting en discriminatie. Daar zoomen we tijdens de campagne van 2021 op in. 

Op ons startmoment in Mechelen is iedereen welkom die ‘samen tegen armoede’ concreet wil maken. Ontdek waarom we dit jaar campagne voeren voor een leefbaar woonbeleid, wat de signalen van mensen in armoede zijn en wat jij kan doen.

Locatie: Diocesaan Pastoraal Centrum, Frederik de Merodestraat 18, 2800 Mechelen.
Wegbeschrijving: Contact - Diocesaan Pastoraal Centrum (dpcm.be)

Programma:

 • 18u30 - 19u: Onthaal
  Aanmelden, Soep op de stoep, beeldprojectie terugblik campagne 2020, campagnematerialen ontdekken, interactieve stand.
 • 19u - 20u30: Plenum
  Krachtige mensen in armoedesituaties, boeiende campagneprojecten & enthousiaste actievoerders aan het woord!
  Met wat geluk ook de campagnereportage in primeur. En een artistiek intermezzo om naar uit te kijken: slam poet Helena Bolle uit op haar manier haar verontwaardiging over het onrecht dat armoede is. 
 • 20u30 - 21u30: Keuzesessies
  • Sessie 1: Ga in gesprek met een lokale held die volop gaat voor solidariteit met mensen uit een etnisch-culturele minderheid. Vanwaar komt die keuze, welke (woon)signalen geven deze mensen en tot welke acties leidt dat? 
  • Sessie 2: Ervaar hoe discriminatie & privileges hand in hand gaan. In een ‘privilege walk’ beantwoorden de deelnemers enkele ja/nee- vragen. De verschillen in maatschappelijke status worden zichtbaar. Tijdens deze oefening verplaats je je (a.h.v. een profielkaartje) in een fictief personage. We voorzien ook een nabespreking. 
  • Sessie 3: Ontdek ons uitgebreid gamma aan methodieken voor bezinning en inhoud voor vieringen om stil te staan bij dit campagnethema. Er is ook ruimte voor uitwisseling over lokale praktijken.
 • 21u30-22u: drankje (indien toegelaten)

 

De online inschrijvingen voor dit moment zijn afgesloten. Ter plaatse inschrijven is nog mogelijk.

 

Heb je nog vragen over dit moment?
Neem dan contact op met Sylvie Vanderhoydonck. 
sylvie.vanderhoydonck@welzijnszorg.be - 0474/67.10.47

 

Na inschrijving krijg je een bevestigingsmail. Hou deze goed bij. Deze bevestiging kan gevraagd worden aan het onthaal van de startbijeenkomst.
Kreeg je geen email? Neem dan contact op met lieselot.hemeryck@welzijnszorg.be.

We organiseren dit moment volgens de geldende coronamaatregelen. Bij verstrenging van de coronamaatregelen is het mogelijk dat we de bijeenkomsten moeten afgelasten. We brengen je hiervan tijdig op de hoogte. 

Je kan tot één week voor de bijeenkomst je bestelling doorgeven en die meenemen na de bijeenkomst.
Er is een infopunt voorzien voor eventuele vragen rond de campagne of het materiaal.


 

Startmoment Mechelen