Startmoment Leuven

Onze wereld digitaliseert razendsnel. We doen er allemaal aan mee. Het is oh zo handig. Wat is dan het probleem eigenlijk? Wel of niet digitaal actief zijn, is geen zwart-wit verhaal. Misschien kan je wel met een smartphone werken, maar heb je geen laptop. Of heb je net die bank-applicatie onder de knie en verandert die weer. We hebben allemaal een heel verschillend digitaal profiel. 

Maar de verschillen hebben niet enkel te maken met interesse of zin om iets nieuws te leren. Ze weerspiegelen ook de bestaande ongelijkheid in onze samenleving. Zo lopen mensen met een laag inkomen een hoog risico op digitale uitsluiting. Het probleem is dat niet iedereen verbonden is. 

Met de nieuwe campagne brengt Welzijnszorg de impact van digitalisering op het leven van mensen in een armoedesituatie onder de aandacht. We willen een samenleving die iedereen betrekt: digitaal actief of niet, we laten niemand achter.

Ontdek waarom we dit jaar campagne voeren en wat jij kan doen tijdens het startmoment in Leuven! 

Programma: 

 • 18u30: Onthaal & infomarkt
 • 19u15: Plenum
 • 20u30: Keuzesessies 
  • Lokale helden: We gaan in gesprek met mensen die in de regio de strijd aanbinden tegen digitale ongelijkheid. Birgit Goris (UCLL) begeleidt een open gesprek waarin sleutelfiguren van verschillende organisaties uitleggen hoe zij hun projecten uitvoeren en wat zij ermee bereiken. Een gezellig moment waarin we van elkaar kunnen leren en er ook vanuit het publiek vragen gesteld kunnen worden. 
  • Inspiratie: Hilde Claes en Martine Duchateau stellen de inspirerende materialen voor die tijdens de campagne gebruikt kunnen worden. Een fijne, luchtige workshop die je zal motiveren en prikkelen. 
  • Politiserend aan de slag: Een must als je dit jaar het bestuursniveau wil bereiken en beïnvloeden tijdens onze campagne! We beginnen met een terugblik op het politiserend werk rond de Lokale Armoedebarometer. Vervolgens analyseren we in detail welke strategieën we dit jaar kunnen hanteren om lokaal en nationaal het verschil te maken. 
  • Link in de Kabel zet jongeren op weg: Campagneproject Link in de Kabel komt uitvoerig toelichten hoe ze met steun van Welzijnszorg de digitale vaardigheden van kinderen en jongeren verbeteren. Ze doen dit heel laagdrempelig en vindplaatsgericht. Zo kunnen jongeren surfen op de digitaliseringsgolf in plaats van aan de zijlijn te moeten toekijken.  
 • 21u30: Receptie

Locatie: Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven

De online inschrijvingen voor dit moment zijn afgesloten. Je kan nog steeds ter plaatse inschrijven. 

 

Breng jouw mutsjes mee naar het startmoment en ontvang een verrassing! 

Startmoment Leuven