Startmoment Leuven

Welzijnszorg viert haar 50ste verjaardag. Daarom vieren we feest onder protest! Want na 50 jaar armoedebestrijding hebben we nog steeds veel werk voor de boeg.

Het is een grondrecht om te kunnen leven in menselijke waardigheid. Een recht dat geldt voor iedereen, zonder onderscheid. Om dat recht waar te maken, is er solidariteit nodig.  De solidariteit die de overheid organiseert via belastingen en sociale zekerheid.  Maar ook  de solidariteit tussen mensen onderling. Om onze grote droom waar te maken, een samenleving zonder armoede, hebben we iedereen en alle vormen van solidariteit nodig. Met deze solidariteitscampagne willen we alles wat er al gebeurt erkennen, in de kijker zetten én versterken.

18u30 – 20u45: Solidariteitsfestival

Kom ontdekken wat solidariteit allemaal kan betekenen. Met wat live muziek, een hapje, drankje of soepje klinken we op 50 jaar Welzijnszorg. Maar het is wel een feest onder protest. We lanceren ons nieuwe actiemodel en maken samen een solidariteitsaffiche. Onze campagnepartners Chiro, OKRA, Welzijnsschakels, KWB en KVLV lessen je dorst met een solidaire opdracht. Solidariteit zit in het DNA van de campagneprojecten: Beverbeekhuis, Inloopcentra CAW Oost-Brabant, De Lage Drempel, BudgetInZicht en Solikoop. Ze vertellen je er graag alles over. Verder krijg je tips om zelf aan de slag te gaan en kan je campagnematerialen inkijken en bestellen.

Wie wil kan tijdens het festival deelnemen aan korte of lange keuzesessies.

Lange keuzesessies

19u-19u45:

 • Visiegesprek over het belang van structurele solidariteit op basis van ons inhoudelijk campagnedossier.
 • Filosoferen over solidariteit: Stenen verleggen in de bouw aan een rechtvaardig en solidaire wereld? We filosoferen al kijkend door het raam en kijkend in de spiegel, en wat we daar zien gaan we delen, luisterend, in dialoog, en diversiteit.
 • Vanuit kerk en inspiratie: we bieden heel wat materialen aan om te bezinnen rond het campagnethema: mooie teksten, kant en klare bezinningen voor jong en oud, adventskalender, uitgewerkte zondagsvieringen … We stellen ze graag aan je voor.

20u-20u45:

 • Welzijnsschakels stelt hun visie op noodhulp voor: solidariteit of falend beleid? Materiële hulp is broodnodig, maar geen structurele oplossing. Het lerend netwerk van Welzijnsschakels gaat op zoek naar manieren om met dit spanningsveld om te gaan.
 • Mensen in armoedesituaties aan het woord: over de dialoog die ze aangingen met de schuldhulpverleningssector.  Een project van BudgetInZicht CAW Oost-Brabant,  gefinancierd door Welzijnszorg.
 • Het klein Onderhoud van Beweging.net: aan de hand van een concrete stelling gaan we met elkaar de discussie aan over waar het naartoe moet met de Sociale Zekerheid in dit land.

Korte keuzesessies

19u15-19u45

 • Speeddate met de 4 campagneprojecten: afwisselend en in snel tempo vertellen buurtrestaurant Het Beverbeekhuis, de Inloopcentra CAW Oost-Brabant, Welzijnsschakel De Lage Drempel, en buurtwinkels Solikoop hoe zij solidariteit in zich dragen, hoe Welzijnszorg hen steunt en wat jij voor hen kan betekenen.
 • Van waaruit ben ik solidair?: een getuigenis van Bernard Defossez, voorzitter van Welzijnsschakels vzw. 
 • Van waaruit ben ik solidair?: een getuigenis van Julie Hendrickx. Ze bracht onlangs een boek uit over het leven en werk van haar tante, zuster Jeanne Devos.
 • Solidariteit op school: Sigrid Aertgeerts, pedagogisch directeur van kleuterschool H.Hartinstituut Heverlee, schetst enerzijds hoe de school solidariteit tussen ouders stimuleert en anderzijds hoe ze zoeken naar structurele oplossingen voor  de armoedeproblematiek op school.

20u15-20u45

 • Bekijk onze campagnefilm doorlopend. Deze is gewoon via You Tube te downloaden.
 • Interculturele solidariteit: goede praktijkvoorbeeld DIVA stelt zich voor: lokale KVLV groepen kwamen regelmatig samen met vrouwen uit een lokale etnisch-culturele vereniging. Ze ontmoetten elkaar en kregen vorming rond armoede gerelateerde thema’s en maatschappelijke uitsluiting bij vrouwen met een migratieachtergrond.
 • Van waaruit ben ik solidair?: een getuigenis van Bart Massart. Veel ervaring met projecten in het Zuiden maar ook OCMW-voorzitter geweest en geraakt door de armoede in België.

Je kan je programma ter plekke samenstellen.

20u50 – 21u30: Slotspektakel

We vieren samen 50 jaar Welzijnszorg, worden bij momenten wat nostalgisch, maar laten ons vooral oproepen om samen verder te strijden. Inspirerende stemmen zoals vrijwilligster Brigiet Croes nemen ons mee in het solidariteitsverhaal van gisteren en vandaag. Mensen van het inloopcentrum De Meander sluiten de avond af met een krachtige veerkracht-performance. Samen maken we het verschil!

Praktisch

 • Maandag 7 oktober 2019 vanaf 18u30
 • Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven
 • Wegbeschrijving
  • Trein: Leuven (5 min stappen) 

  • Bus: halte Leuven Provinciehuis of Leuven Station

  • Auto: Je rijdt tot voorbij de Tiensepoort. Kies bij het naderen van het Provinciehuis de rechterrijstrook en rij door, richting station, tot op het einde. Sla vervolgens voorzichtig rechtsaf en rij stapvoets, met respect voor voetgangers en fietsers die hier je pad kruisen, onder de voetgangersbrug (Roger Van Overstraetenplein) tot aan de spoorweg. Draai nu naar rechts en zet je tocht verder langs de sporen, richting Provinciehuis. Op het einde vind je de bezoekersparking -2 (voorkeurstarief). Plannetje op www.vlaamsbrabant.be

 • Deelname is gratis. 
 • Materialen vooraf bekijken en bestellen kan via de webshop en laat het gratis thuis leveren.
 •  Ter plaatste bestellen en meenemen kan zolang de voorraad strekt. 

Meer info?

Neem contact op met je regionale dienst.

Liever een ander startmoment?

Het overzicht van alle startmomenten vind je hier. 

Startmoment Leuven